Στην Πορταριά, κανείς δεν πλήττει ποτέ.

Πλατείες

Η κεντρική πλατεία του χωριού ¨Μελίνα Μερκούρη¨, είναι ένα καλό σημείο για να ξεκινήσετε την περιήγηση σας στην Πορταριά ενώ εδώ βρίσκονται συγκεντρωμένα τα περισσότερα, ξενοδοχεία και εστιατόρια και αποτελεί χώρο όπου πραγματοποιούνται οι πολιτιστικές εκδηλώσεις.
Κοντά στην πλατεία βρίσκονται τα απομεινάρια του ξενοδοχείου ¨Θεοξένεα¨, που θεωρούνταν το μεγαλύτερο και πολυτελέστερο των Βαλκανίων
Στην πλατεία Ταξιαρχών, βρίσκεται το ομώνυμο πέτρινο εκκλησάκι και να θαυμάσει την καταπληκτική θέα προς την πόλη του Βόλου και τον Παγασητικό κόλπο.
Η Πλατεία Αδάμενας αποτελεί σημείο έναρξης του μονοπατιού για την Πηγή Μάνας αλλά και ιδανικό μέρος για ξεκούραση, χαλάρωση και αναψυχή. Είναι προικισμένη με πλατάνια, κρήνες και αυλάκια.

Εκκλησίες

Δίπλα στην εκκλησία του πολιούχου Αγίου Νικολάου, βρίσκεται το ξωκλήσι της Παναγίας της Πορταρέας του 13ου αιώνα, που χάρισε και το όνομά του στον οικισμό.
Το Βυζαντινό μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου με πλούσια βυζαντινή διακόσμηση, βρίσκεται λίγο πιο ψηλά από την πηγή Μάνα.
Στην διαδρομή Πορταριάς – Μακρινίτσας μπορείτε να επισκεφθείτε τη Μονή της Παναγίας της Οδηγήτριας με 40 μοναχές.
Η εκκλησία Παναγίτσα - Αγ. Συμεών είναι ένα εκκλησάκι αρχαιολογικής σημασίας και είναι πρόσφατα αναστηλωμένο
Η εκκλησία των Αγίων Αναργύρων.

Πηγή Μάνα

Κάντε μια βόλτα στην Πηγή Μάνα με την πλούσια βλάστηση και τους καταρράκτες, που βρίσκεται στην θέση Κάραβος. Είναι ένας διαμορφωμένος πλακόστρωτος χώρος ανάμεσα σε πλατάνια και νερά ενώ υπάρχει και κιόσκι ανάπαυλας. Από τον καταρράκτη έχετε την δυνατότητα να δείτε από ψηλά την Πορταριά και να απολαύσετε στιγμές χαλάρωσης στο καφενεδάκι που υπάρχει εκεί.
Το μονοπάτι για την πηγή ξεκινάει από την πλατεία Αδάμενας.

Μουσειακά Μνημεία – Αρχοντικά

Πολυάριθμα αναστηλωμένα αρχοντικά που δείχνουν τον τρόπο που έζησε η Πορταριά μέσα στο χρόνο.
Το Αθανασάκειο Νηπιαγωγείο που ήταν από τα πρώτα στην Ελλάδα.
Το Αρχοντικό Ζούλια που λειτούργησε ως Επαγγελματική Σχολή και σήμερα στεγάζει το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης.
Το Τσοπότειο Σχολαρχείο που στεγάζει σήμερα το Δημαρχείο.
Κοντά στην κεντρική πλατεία βρίσκονται τα απομεινάρια του ξενοδοχείου ¨Θεοξένεα¨, που θεωρούνταν το μεγαλύτερο και πολυτελέστερο των Βαλκανίων.

Μουσείο Λαϊκής Τέχνης

Το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης στεγάζεται στο αρχοντικό Ζούλια και περιλαμβάνει εκθέματα λαϊκής τέχνης.

Βρύσες

Σε όλη την Πορταριά θα βρείτε βρύσες και κρήνες λιτές ή περίτεχνες ή θολωτές διάσπαρτες τόσο πάνω στον κεντρικό δρόμο όσο και μέσα στα καλντερίμια
Μια περίτεχνη βρύση είναι και αυτή που βρίσκεται Επαρχιακό δρόμο Πορταριάς – Μακρινίτσας. Είναι η βρύση της Αδάμαινας που από δική της πηγή έχει το καλύτερο νερό.

Μονοπάτια

Το σημαντικότερο μονοπάτι της Πορταριάς είναι το ¨μονοπάτι των Κενταύρων¨, που ακολουθεί μια διαδρομή πλάι στο ρέμα της πηγής Μάνα. Περιδιαβαίνοντας το μονοπάτι θα μαγευτείτε από την μοναδική φυσική ομορφιά του τοπίου.
Το ¨μονοπάτι Ιάσων¨, είναι πρόσφατα σηματοδοτημένο από το Δήμο και ξεκινάει από την αγροτική κατοικία Λάζου στην Άλλη Μεριά και καταλήγει στην Αλυκόπετρα, λίγο πριν το Χάνι.

Οι γνωστότερες παραλίες του Παγασητικού Κόλπου:

 • ΆφησοςΕίναι ένας κοσμοπολίτικος προορισμός με μεγάλη κίνηση στις παραλίες Καλιφτέρη και Αμποβός
 • Κορώπη: Διαθέτει μια ωραία μικρή πλάζ.
 • Κάτω Λεχώνια: Είναι η πρώτη παραλία που θα συναντήσετε ερχόμενοι από το Βόλο.
 • Καλά Νερά: Είναι από τις πιο γνωστές παραλίες του τουριστικού θέρετρου Καλά Νερά και έχει βραβευθεί με γαλάζια σημαία. Τα νερά είναι πολύ καθαρά και υπάρχουν πολλά ταβερνάκια, καφετέριες, μπαράκια κατά μήκος του σκεπασμένου με ευκάλυπτους και πλατάνια παραλιακού δρόμου.
 • Μπούφα: Μια όμορφη παραλία με καθαρά νερά, που συγκεντρώνει πλήθος παραθεριστών. Είναι από τις μεγαλύτερες παραλίες του Πηλίου και βρίσκεται ανάμεσα στα χωριά Καλά Νερά και Άφησσο.

Οι γνωστότερες παραλίες του Αιγαίου Πέλαγος:

 • Μυλοπόταμος:Μια από τις πιο διάσημες παραλίες του Πηλίου. Μια εντυπωσιακή παραλία με βράχια, χρυσαφένια αμμουδιά και λαμπερά καταγάλανα νερά. Βρίσκεται κοντά στην Τσαγκαράδα.
 • Άγιοι Σαράντα: Βρίσκεται στα βόρεια του Αγίου Ιωάννη και τα νερά της είναι γαλαζοπράσινα με χρυσαφένια αμμουδιά που μετατρέπεται σε κατάλευκο ψιλό χαλικάκι κοντά στη θάλασσα.
 • Φακίστρα:Άλλη μια διάσημη ακρογιαλιά με επιβλητικά βράχια, πλούσια βλάστηση και γαλαζοπράσινα νερά.
 • Χορευτό:Μια περιοχή απείρου κάλλους στο ανατολικό Πήλιο, με πλούσια βλάστηση που καταλήγει σε μια καταπληκτική αμμουδιά με καταγάλανα νερά.
 • Άγιος Ιωάννης: Βρίσκεται στα ανατολικά παράλια του Πηλίου και έχει μεγάλη χρυσαφένια αμμουδιά.
 • Παπά Νερό:Είναι ένα ειδυλλιακό μέρος που συνδυάζει μοναδικά το πράσινο του βουνού και το γαλάζιο της θάλασσας. Διαθέτει πεντακάθαρη και χρυσαφένια αμμουδιά.